Zašto je bolje sprečiti, nego lečiti – GPS praćenje vozila

GPS uređaji za praćenje služe za praćenje i pozicioniranje vozila, plovila, robe ili lica. Dokazano je da uz pomoć njih možete značajno da uštedite resurse, kao što su gorivo, novac, vreme. Ono što nije toliko poznato je da GPS uređaji za praćenje mogu da odigraju veoma važnu ulogu u slučaju krađe vozila. I ovde počinje jedna takva priča.

Korisnik GPS usluga za praćenje iz Srbije primenjivao je tehnologiju za praćenje flote svojih kamiona. Budući da je bio zadovoljan uslugo preporučio je svom rođenom bratu u Švedskoj da ugradi i on. Iako u Švedskoj to i nije standard, niti postoji potreba ili zakonska obaveza, brat korisnika je usvojio predlog. Na preporuku je ugradio osnovno praćenje kretanja i neko vreme plaćao pretplatu, koja je za tamošnji standard nije predstavljala nikakvo opterećenje. Kako u tom trenutku nije imalo efekta odustao je i više nije ni koristio uslugu, nakon čega je uklonjen sa sistema praćenja vozila. Imao je i neke radne mašine, za njih nikada nije ni razmišljao da stavi praćenje.

U vreme Nove godine akter ove priče došao je na odmor u Srbiju na nekoliko dana. Posle Božića je dobio informaciju da mu je neko utovario jedan bager na jedan od njegovih kamiona i da su ova vozila nestala i više ih nema nigde. Setio se da je imao GPS uređaje na kamionima i da su ostali ugrađeni, samo je usluga bila isključena. Uputio je zahtev provajderu sa molbom da se usluga ponovo aktivira. Očekivao je da postoji mogućnost da daljinskim putem lociramo njegova vozila nakon što bude vraćen na sistem praćenja.

Delovalo je da će se sve završiti srećno jer su uređaji i dalje bili u sistemu. Ali poređenjem tablica ispostavilo se da je vozilo bilo novo, kupljeno nakon što je korisnik već odustao od usluga, te da na njemu nije bio ugrađen uređaj za praćenje. Na kraju je mogao samo da gorko konstatuje da je zbog sitnice izgubio daleko više nego što je mogao da pretpostavi, jer je u vreme kada je postavio GPS uređaje na kamione imao i radne mašine koje nije ni uzimao u obzir. Da bi u jednom momentu ostao i bez vrednog vozila kao i jednog od bagera.

Korisnik je izvukao pouku iz ove priče, ali nažalost na teži način. To bi ujedno bio dobronameran savet svima, ukoliko na uslugu GPS gledaju kao na nepotreban izdatak, da ona donosi više nego osetne koristi i uštede, a da u ovakvim situacijama može da pravi ogromnu razliku između veoma praktičnog rešenja i veoma velike materijalne i nematerijalne štete.

Naši Klijenti

1000+ koristi naš GPS sistem

Ikea Beograd
PlanetBike
Bekament
Klachka
Starcom
NIS Transport
NBS
KIA Motors

Treba Vam naša ponuda?

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter, budite obavešteni o promocijama i akcijama.