Telematika: Promene u načinu funkcionisanja

Telematika je tehnologija koja ima revolucionarni značaj u pogledu razvoja flote. Bez obzira na sektor poslovanja, telematika nudi niz prednosti, od smanjenja potrošnje goriva do praćenja lokacije vozila u realnom vremenu kako bi se uredno pratila evidencije o putovanju. Uprkos očiglednim prednostima, većina vlasnika malih preduzeća koja imaju flotu vozila ima tendenciju da misle da su telematska rešenja alat za veća preduzeća. U stvarnosti je to vrlo pogrešno jer telematski sistemi pružaju vrhunska rešenja za flote bilo koje veličine i drastično smanjuju operativne troškove čak i ako kompanija ima mali broj vozila i suprotno popularnom mišljenju; ona je vrlo pristupačna i malim preduzećima.

Bilo da se posao u floti obavlja putem samo jednog vozila ili više njih, telematski sistemi pružaju vidljive uštede, kao što su povećanje efikasnosti poslovanja i poboljšanje korisničkog iskustva. Postoje bezbrojni primeri kada je kompanija koja usvaja telematske sisteme povećala svoju produktivnost za 50% i uz to smanjivala potrošnju goriva. Efikasna flota može da obavlja veći obim poslova u isto vreme i isporučuje više tereta uz istu količinu resursa što rezultira povećanim prihodima i nižim troškovima.

Ponekad se postavlja pitanje kako telematski sistemi mogu da daju tako dobre rezultate samo na osnovu instaliranja uređaja za praćenje vozila? Odgovor je prilično jednostavan, radi se o prikupljanju ogromnih količina podataka i obradi sa sofisticiranim softverom za praćenje. Postoji dugačak spisak naprednih funkcija i pogodnosti koje telematski sistemi obezbeđuju svojim korisnicima da olakšaju poslovanje voznih parkova. Najveću vrednost svakako ima uvid u rad vozača, koji imaju najveću vrednost za rad flote.

Vozači su okosnica u radu flote. Njihovo ponašanje iza volana – dobro ili loše – direktno se odražava na kompaniju i utiče na operativne troškove kao što su troškovi goriva i računi za održavanje. Podaci o ponašanju u vožnji kao što su koliko brzo, koliko dugo i koliko dobro voze, daju menadžerima uvid u obrasce ponašanja vozača. Opasne i neželjene vozačke navike, kao što su oštri zaokreti, naglo kočenje i prazan hod, trebaju da budu pažljivo kontrolisani i moraju da se rešavaju kako bi se održala ispravna flota.

Bezbednost vozila takođe predstavlja važnost za vozače flote. Kontinuirano praćenje ograničava rizične navike vozača i ohrabruje ih da poštuju pravila. Podaci u realnom vremenu omogućavaju menadžerima da odgovore na sve što sistemi za praćenje ukažu, kao što su prebrza vožnja i prazan hod tokom dužeg vremenskog perioda. Telematski uređaji mogu da pomognu u identifikaciji vozača koji slabo rade i kojima je potrebna dodatna obuka; informisani vozači manje su skloni da se upuste u bilo kakvo nepromišljeno ponašanje i da poštuju politiku kompanije kako bi svoje radne uslove učinili sigurnijim i produktivnijim.

Broj malih i srednjih preduzeća koja usvajaju telematska rešenja u svoju infrastrukturu raste iz dana u dan, jer počinju da cene prednosti ovih naprednih sistema. Telematski uređaji značajno povećavaju uvid u stanje vozila voznog parka, jer šalju ažurirane podatke na platformu za praćenje u cloud sistemu. Menadžeri mogu da prate lokaciju svojih vozila i vozača u realnom vremenu, kao i da dobiju pristup mnoštvu informacija koje se mogu koristiti za prilagođavanje kako bi se pojednostavile njihove operacije. Postavljanjem telematskih uređaja na voznim parkovima, operateri malih i srednjih preduzeća mogu da efikasnije eliminišu sigurnosne probleme vezane za vozača, da održavaju flotu u ispravnom stanju i da značajno smanje operativne troškove uz vrlo korisne dodatke kao što je dnevnik putovanja.

Naši Klijenti

1000+ koristi naš GPS sistem

Ikea Beograd
PlanetBike
Bekament
Klachka
Starcom
NIS Transport
NBS
KIA Motors

Treba Vam naša ponuda?

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter, budite obavešteni o promocijama i akcijama.