Šta sve možete u poljoprivredi uz GPS – prednostima modernih tehnologija do uspešne tradicije

U poslednjoj deceniji počinju sve više da se razvijaju i primenjuju sistemi digitalnih tehnologija za poljoprivredu, a poseban zamah došao je kombinovanjem GPS i GIS sistema. Oba sistema pružaju prikupljanje i obradu informacija u realnom vremenu, a pored toga upravljanje velikom bazom informacija geospatičkog karaktera. Poljoprivreda uz pomoć GPS sistema ima mogućnost prave transformacije, jer sada može da se primeni u najrazličitije svrhe i potrebe proizvođača.

Najveći izazovi u pogledu tehnologije i obrade zemljišta

Veliki izazov poljoprivrednim proizvođačima je ranije bila primena tehnologije, odnosno na koji način koristiti prednosti tehnologije ukoliko one ne pogoduju konfiguraciji terena ili specifičnim uslovima samih biljnih kultura. To je često znalo da onemogući racionalizaciju samog terena i njegovu maksimalnu iskorišćenost.

Opet, to je rezultiralo nepravilnom upotrebom pesticida, herbicida, i ostalih tipova fertilizatora, da bi proizvodnja bila ekonomična. I ovo je jedna od oblasti koja je novim tehnologijama značajno regulisana, jer sasvim precizno definišu kolika je maksimalna dozvoljena upotreba hemikalija na određenoj površini, čime se pre svega vodi računa o bezbednosti i zaštiti zdravlja ljudi, ništa manje zaštiti životne sredine i zemljišta.

pexels-photo-agriculturePrecizna poljoprivreda, kako se to često definiše, menja i način na koji poljoprivredni proizvođači i agroekonomisti gledaju na upotrebu zemljišta iz kog ubiraju prihode za sebe. Ona predstavlja način na koji vi možete da dobijene informacije putem savremenih tehnologija primenite u praktične svrhe, a da od njih profitirate u poslu. Sistem ekstenzivne obrade polja i useva kakav je nekada postojao sada se u potpunosti transformiše ne samo mehanizacijom, već i tekovinama najnovije industrijske revolucije, koja štedi na svim resursima proizvođača.

Kako se GPS primenjuje u poljoprivredi?

Nove tehnologije su više nego dobro došle, a poljoprivredni proizvođači se za njih sve više interesuju. Razlozi su njihova preciznost, koštaju manje kada se sve uzme u obzir, više su nego jednostavni za rukovanje, pozitivno utiču na sredinu i njenu upotrebu, i mnogi drugi. Primena u praksi se zasniva na on-board monitorima za kontrolu, senzorima za prikupljanje informacija i GPS sistemima za praćenje.

Ipak, mnogi su i dalje uvereni da ovakav vid proizvodnje ima smisla jedino na velikim gazdinstvima ili na farmama koje su u mogućnosti da ulažu velike investicije. Što ne odgovara istini. Zapravo, zamisao ovih tehnologija je da olakšaju posao i proizvodnju pre svega manjim proizvođačima ili sistemima. Zbog toga je pre svega razvijen sistem pristupačan prosečnom poljoprivrednom proizvođaču, i sa ekonomske i sa tehničke strane gledano.

Proizvođači GPS opreme i uređaja su do sada proizveli nekoliko rešenja koja služe kao pomoć poljoprivrednicima i agroekonomistima, u njihovim poslovima. Cilj je da se pospeše produktivnost i efikasnost, kao i ekonomičnost na duže staze, racionalnim i pravilnim tretiranjem zemljišta. Sada već sve veći broj proizvođača počinje da se interesuje za blagodeti ove tehnologije, da sebi sasvim pojednostavi svakodnevne operacije i zadatke.

technology-agriculture

Gde je najveća primena GPS uređaja u poljoprivredi?

GPS uređaji omogućavaju opcije da se precizno mapira teren, da se definiše kompletna konfiguracija, da se označe putevi kao i rastojanja između tačaka od interesa. Poljoprivrednici imaju mogućnost bezbedne i precizne navigacije mašina na svojim poljima, uzimanja uzorka zemljišta ili ispitivanja stanja u kom se usevi nalaze. Isto tako i da vrše kontrolu po pitanju zaštite useva i biljnih kultura od buba, insekata i ostalih vrsta štetočina.

Svakako, ova tehnologija je tek u razvoju i dalje usavršavanje predstoji. Najviše mogućnosti dostupno je farmerima i poljoprivrednicima u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ni Evropa ne zaostaje u primeni savremene GPS tehnologije u poljoprivredi, pa ni Srbija, gde je takođe moguće priuštiti sebi GPS uređaje za praćenje. GPS je kao tehnologija bila prvobitno namenjena u vojne svrhe, pa tek onda u civilne. 2005.godine lansiran je drugi satelit sa namenom za civilne svrhe, tako da je upravo on i doveo do razvoja ovih sistema.

U čemu GPS tehnologija pomaže i kako može da koristi?

  • Pruža precizne i pouzdane informacije u realnom vremenu, obradu istih informacija i pouzdane instrukcije koje mere i metode treba primenjivati radi što veće efikasnosti u pogledu rada, i veće zaštite zdravlja, zemljišta i životne sredine
  • Precizna navigacija i pregled terena omogućava njegovu maksimalnu iskorišćenost, takođe maksimalnu pokrivenost površina koje su najproduktivnije
  • Mogućnost rada u uslovima smanjene vidljivosti, usled kiše, magle, prašine ili mraka, koji smanjuju ili utiču na produktivnost proizvodnje
  • Značajna ušteda u pogledu angažovanja radne snage, naročito u uslovima kada proširenje posla zahteva njeno dodatno angažovanje, što u sadašnjim uslovima utiče i na organizaciju posla, a i na cenu proizvodnje
  • Mapiranje terena, utvrđivanjem konfiguracije i kvaliteta zemljišta, lociranjem svih puteva, irigacionih sistema ili lokalnih bara i izvorišta, isto tako i mapiranjem vremenskih uslova, tačnije utvrđivanjem određenog obrasca klimatskih pojava koje mogu da pogoduju određenim biljnim kulturama ili ne.

Naši Klijenti

1000+ koristi naš GPS sistem

Ikea Beograd
PlanetBike
Bekament
Klachka
Starcom
NIS Transport
NBS
KIA Motors

Treba Vam naša ponuda?

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter, budite obavešteni o promocijama i akcijama.