Šta predstavlja fogging u sistemu IoT tehnologija?

Cloud sistemi i fog računarstvo, ili fogging, kako se češće naziva, često predstavljaju zabunu kod korisnika, vrlo često smatraju das u to sinonimi, iako postoji razlika. A u praksi sve više možemo da vidimo sisteme koji su njihovi hibridi.

Glavna poslovna vrednost koju omogućava tehnologija interneta stvari (IoT) nije u podacima, već u sistemu koji olakšava radnje u realnom vremenu, što omogućava povećanje efikasnosti, pouzdanosti i iskorišćenosti sredstava u najoptimalnijoj meri.

Gotovo da ne postoji poslovanje, kao ni individualni potrošač koji ne koriste neku vrstu cloud sistema, od Google Docs do SaaS sistema. Ali novi trend je sve češća upotreba sistema o kome govorimo: maglovno računarstvo ili već pomenuti fogging. Ova nova tehnologija koristi koncept interneta stvari (IoT) i kombinuje podatke koji dolaze od IoT uređaja kako bi se formiralo funkcionalnije korišćenje usluga i održivija infrastruktura. Iako nije tehnologija praćenja, u smislu da je GPS, glavna prednost fog računarstva je to što sistemima podataka može da pruži mogućnost da razumeju kada su potrebne određene izmene ili usluge na određenim lokacijama.

Prednosti fogging sistema

Najvažnije i najfunkcionalnije aplikacije fog računarstva će koristiti za sakupljanje informacija kao podrška drugim aplikacijama i uslugama. Ova tehnologija bi takođe mogla da omogući napredak u eliminaciji svakodnevnih opasnosti po bezbednost. Tu bi mogli da se ubroje:

  • Pametni semafori, da prepoznaju na daljinu ambulantna ili policijska rotaciona svetla i promene semafore na putu do bolnice ili mesta zločina, skraćenjem čekanja zelene boje, proaktivnom kontrolom signala, tako da vozilo za hitne slučajeve ne mora da uspori.
  • Pametna distribucija energije sa aplikacijama za balansiranje opterećenja, kako bi se sprečili veći gubici u energiji. Ova tehnologija bi takođe mogla da bude snažan podsticaj u usvajanju korišćenja solarne energije i vetroelektrana, jer bi mogla da osigura da se sve zgrade koje se na ovaj način napajaju energijom konzistentno opslužuju.
  • Upravljanje pametnim fabrikama, postignuto pomoću fog računarstva, moglo bi da prati potrebe napredovanja i održavanja, naročito u domenu predictive maintenance tehnologije.

Zašto bi se preduzetnika ticala ova tehnologija i kako može da im služi?

Ako želite da se posvetite poslu koji se bavi pružanjem usluga korisnicima koji su geografski rasprostranjeni na širem području, razmislite o ulaganju u fogging sisteme. Ova tehnologija je još uvek u razvoju, ali pošto se sve više tehnologija pojavljuje na tržištu i praktično iskaču u jako kratkom periodu, pojavljivaće će se i sve više mogućnosti koje su moguće da se primene na poslovanje. Što može da postane prednost koju ste spremni da ponudite svojim korisnicima i saradnicima.

Oznake:, , ,

Naši Klijenti

1000+ koristi naš GPS sistem

Ikea Beograd
PlanetBike
Bekament
Klachka
Starcom
NIS Transport
NBS
KIA Motors

Treba Vam naša ponuda?

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter, budite obavešteni o promocijama i akcijama.