Prednosti GPS praćenja vozila za komunalne službe

Komunalna preduzeća su od vitalnog značaja za nesmetano funkcionisanje svake urbane infrastrukture. U stvari, kada ove službe ne rade maksimalno efikasno njihovi klijenti mogu da iskuse brojne poteškoće. Održivost je ključ uspeha svake komunalne službe. Komunalne službe troše dosta vremena i novca na smanjenje troškova goriva. I tu je polazna tačka gde GPS sistemi za praćenje vozila počinju da vrše svoju funkciju. Sistemi GPS praćenja pomažu u rešavanju ovih problema i pružaju brojne dodatne mogućnosti koje će smanjiti troškove i poboljšati profitabilnost komunalnih preduzeća.

Potrošnja goriva je najveći trošak za bilo koji posao sa voznim parkom, uključujući i komunalne službe. GPS uređaji za praćenje vozila dozvoljavaju menadžerima da prate lokaciju svojih vozila u realnom vremenu i da naprave prilagođavanja ruta koje će zaposleni da koriste kada dođu na posao i dok ga obavljaju. Podaci o lokaciji vozila i telematika koje obezbeđuje softver za praćenje vozila takođe pružaju detaljne informacije o pitanjima vezanim za vozača, kao što su stil vožnje i radne navike.

Kada je poznato gde se vozila nalaze u bilo kom trenutku, možete da izaberete najkraće rute izbegavajući gužve u saobraćaju, i da pored toga znatno smanjite potrošnju goriva. Prebrza vožnja i prazan hod su veliki faktori prekomerne potrošnje goriva, a prazan hod može da uzrokuje oštećenje motora. Koristeći uređaje za praćenje, rukovodioci mogu da uoče vozače koji vrše prazan hod, da mu izdaju upozorenje ili da mu ukažu na propuste i potencijalnu štetu.

Foto: Kurir/J.S.

Vozači su najvažniji resurs preduzeća koja imaju flotu vozila. Od ključne je važnosti da svaka flota posmatra i analizira ponašanje svojih vozača i da im pruži uvid o tome kako da se poboljšaju. Ponašanje vozača može da ošteti reputaciju preduzeća i da ugrozi javnu sigurnost. Softver za praćenje vozila skladišti informacije i podatke o lokaciji koji se šalju iz vozila da bi ih prikazali kad god je to potrebno. Rukovodioci voznih parkova mogu da pristupe svim podacima o praćenju sa bilo kog mesta, bilo kada, jednostavnim korišćenjem računara ili mobilnog uređaja da bi preduzeli potrebne radnje. Vozači na terenu odražavaju javni imidž kompanije, zato je neophodno pratiti i zaustaviti svako neprimereno ponašanje vozača.

Uređaji za praćenje nude funkciju „identifikacije vozača“ koja je korisna za identifikaciju radnika sa opasnim vozačkim navikama. Rukovodioci flote izdaju ključeve svim svojim vozačima kako bi imali uvid u ponašanje vozača pojedinačno. Softver za praćenje zasnovan na cloud tehnologiji beleži podatke kao što su smene vozača, dnevna kilometraža i rute za bilo koji određeni datum. Sa ovim podacima, rukovodioci flote mogu bolje da se pozabave pitanjima vezanim za vozača, da upravljaju lažnim prekovremenim radnim satima i kilometražom, kao i kompenzacijom u skladu sa tim.

Svaki zastoj u radu šteti komunalnim preduzećima u pogledu reputacije jer su komunalne usluge najvažnije od svega što čini jedno savremeno društvo i ono što predstavlja njegove potrebe. Da bi se takve situacije izbegavale, ključno je da komunalne službe budu u stanju da uredno prate gde su njihovi agenti za usluge, šta rade i koliko su dugo bili na radnom mestu. Uz pomoć GPS tehnologije, rukovodioci mogu efikasnije da koordinišu zaposlene iz jednog kraja u drugi u slučaju zastoja u saobraćaju ili saobraćajnih nezgoda, čime se povećava zadovoljstvo korisnika obavljenim uslugama, prevoz na primer.

Pre pojave GPS sistema rasporedi rada su uvek bili jedan od najvećih izazova. Rukovodioci voznih parkova su radili planiranje popravaka i održavanja na papiru u redovnim intervalima. U slučaju komunalnih službi ovakav proces dodatno stvara nepotrebne zastoje i troškove održavanja. Analizirajući podatke koji se šalju iz uređaja za praćenje, rukovodioci mogu da pregledaju kilometražu za bilo koje vozilo u realnom vremenu i da planiraju održavanje odvojeno i samo kada je to potrebno. Kao rezultat toga, preduzeća štede na troškovima popravki i izbegavaju eventualne zastoje u radu vozila.

Sprečavanje neprimerenog ponašanja vozača, preusmeravanje vozača kroz saobraćaj pruža dodatni nivo bezbednosti floti. Pored toga, u slučaju krađe vozila, rukovodlac može vrlo jednostavno da prati lokaciju vozila u realnom vremenu i odmah upozori vlasti da ga povrate. Krađe vozila su trend koji je u porastu širom sveta, a uređaj za praćenje je najbolji način za povratak ukradenog vozila.

GPS sistemi za praćenje vozila su odlično rešenje za većinu problema sa kojima se komunalna preduzeća svakodnevno suočavaju. Bilo da ste mala ili velika organizacija, prednosti sistema za praćenje su beskrajne. Ulaganje u rešenje za praćenje GPS-a će vam omogućiti da brže dođete do svojih klijenata, efikasnije organizujete dnevni plan rada svojih zaposlenih, obezbedite sigurnost flote i smanjite troškove.

Naši Klijenti

1000+ koristi naš GPS sistem

Ikea Beograd
PlanetBike
Bekament
Klachka
Starcom
NIS Transport
NBS
KIA Motors

Treba Vam naša ponuda?

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter, budite obavešteni o promocijama i akcijama.