Novi pravci razvoja i mogućnosti tehnologija GPS praćenja

U poslednjih nekoliko godina, posebno od 2015.godine, GPS tehnologija i sistemi za praćenje doživljavaju pravi procvat. To je poprilično jednostavno imajući u vidu sve mogućnosti koje danas postoje uz pametne uređaje, mobilnu telefoniju, gedžete kao i automobile. Ipak, najvažnije inovacije dešavaju se u pozadini, u onim oblastima koje ne izgledaju primamljivo na prvi pogled, ali koje nude dosta prostora za kreativnost. Jedna od njih bila bi industrija hrane.

Namerno je izabrana formulacija industrija hrane, a ne poljoprivredni proizvođači, jer izumi GPS praćenja najnovije generacije su od koristi ne samo za uzgajivače. Procena je da mogu da budu veoma korisni i uzgajivačima stoke, prodavcima, kao i prerađivačima mesa u industrijske svrhe, kojima bi bila dostupna analitikasa biometrijskih senzora za GPS praćenje.

S kakvim izazovima se suočavaju stočarstvo i industrija hrane?

Ako je suditi prema krajnjim potrošačima, u poslednjih par decenija je izražena velika bojazan kada je kvalitet industrijski prerađene hrane u pitanju, i to ne samo u slučaju prerađevina od mesa, već i voća i povrća. Opet, dok je nadzor nad usevima u ratarstvu unekoliko jednostavniji, kada je stoka u pitanju, uzgajivači se suočavaju sa mnogobrojnim izazovima. I što veće stado poseduju, tim izazovi postaju veći. Onima koji se bave intenzivnim stočarstvom glavni problem je ishrana grla, kao važan input u formiranju cene svojih proizvoda, a koji se na kraju tiču i prerađivača mesa. Međutim, oni koji se bave ekstenzivnim stočarstvom i ispašom stada, imaju i dodatne brige – briga o stadu dok se nalazi u prirodi u potrazi za hranom?

Ovakav vid postoji i u Srbiji, i vlasnici stada znaju koliko poteškoća im izaziva činjenica da ne uspevaju da pronađu pastira koji bi vodio računa o stadu, što je česta tema u štampi. Ipak, daleko veće izazove imaju njihove kolege van evropskog kontinenta, gde je brojnost stada daleko veća, a ispaša se u znatno većoj meri praktikuje kao način ishrane životinja. Upravo je u dalekoj Australiji, koja je poznata po uzgoju ovaca, i nastao novi GPS sistem, koji se bavi praćenjem stada, i stanjem svake jedinke u njemu.

Kako bi funcionisala GPS tehnologija praćenja stada?

Sistem bi funkcionisao vrlo jednostavno i dosta delotvornije kada je u pitanju nadzor nad životinjama, nego kada to čine pastiri, ili u slučaju Australije rančeri. Životinje mogu da se sasvim slobodno kreću po prirodi, u potrazi za boljom ispašom, bez brige da bi neko grlo moglo da se izgubi, a kontrolisalo bi se i zdravstveno stanje svake jedinke. Uz ovaj uređaj bi se sasvim jednostavno imao uvid u to da li postoje znaci bolesti kod neke od životinja, i odmah reagovalo.

Tehnologija je i dalje u fazi razvoja, i predstavlja uparivanje GPS uređaja za praćenje sa biometrijskim senzorima koji prate svaku životinju pojedinačno. Očekuje se da će uskoro biti dostupan i na tržištu, i već sada deluje kao odlična mogućnost da se vrši nadzor nad stadom, a da to izaziva što manje stresa oko organizacije posla.

Zašto bi ovo trebalo da se tiče uzgajivača životinja?

Može da vas se tiče ukoliko razmišljate o ulasku u svet stočarstva i uzgoja grla, a pre svega ako se odlučujete na ekstenzivnu varijantu, u kojoj vaše životinje bezbrižno lutaju po prirodi i slobodno traže hranu, a samim tim kvalitet mesa i mleka postaju značajno bolji. Dok one lutaju bezbrižno po planinskim pašnjacima, vi biste itekako mogli da brinete o bezbednosti. Ovom tehnologijom bi taj problem u velikoj meri mogao da bude rešen.

Kako se tehnologija vremenom razvija, bili biste više nego zadovoljni količinom podataka koji bi bili dostupni, pre svega kada je prevencija u pitanju. Pre desetak godina bi i biometrijski podaci i umatičenje grla izgledali smešno, čak odbojno, danas je nezamislivo raditi bez njih. Analitikom koja bi se dobijala mogli bi da budu veoma konkurentni na tržištu hrane, jer bi mogli da ponude dosta precizne podatke, i kada je količina u pitanju, i kada je kvalitet koji se traži.

Izvesno je da će se tehnologija GPS razvijati u budućnosti do nezamislivih granica, kao što i ova inovacija pokazuje. U praksi će se tek pokazati njena efikasnost, kao što je i sa dosadašnjim uređajima bio slučaj.

Naši Klijenti

1000+ koristi naš GPS sistem

Ikea Beograd
PlanetBike
Bekament
Klachka
Starcom
NIS Transport
NBS
KIA Motors

Treba Vam naša ponuda?

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter, budite obavešteni o promocijama i akcijama.