Kombi ili pick-up – pitanje je sad?

Planirate da pokrenete posao koji podrazumeva i prevoz robe ili pružanje usluga, znate okvirno koji obim posla bi bio u pitanju, ali još uvek niste sigurni da li je za vas bolji izbor kombi vozilo ili pick-up? Pick-up deluje dosta jednostavnije i svrsishodnije, s’ druge strane kombi deluje tehnički funkcionalnije i sigurnije. Pokušaćemo da predstavimo prednosti i nedostatke obe varijante, što će vam možda rešiti dilemu koju imate. Pre svega dolazimo do pitanja – šta vama najviše treba?

Prednosti kombija

Besplatan oglasni prostor

Ovo je vrlo korisna stavka, kojim god poslom da se bavite, svakako će vam trebati reklama, a posedovanjem ovog tipa vozila vi dobijate pokretni bilbord. Možete jednostavno da brendirate bočni panel vozila, i da u startu uštedite dosta na oglašavanju. Vozilo će odraditi ostalo.

Veći tovarni prostor ili kapacitet

Nije zanemarljivo, naročito ako ima izgleda da će vam obim posla vremenom rasti, tako da ovu stavku treba definitivno uzimati u obzir. Bilo da je u pitanju prevoz tereta ili putnika, kombi je u ovom domenu značajnije u prednosti.

Sigurnost i bezbednost tovara koji se prevozi

Kombi je kao vid prevoza sasvim pračtičan za gradsku sredinu, ali veću ekonomsku primenu ima u ruralnim sredinama, udaljenim od železničkog ili rečnog transporta, a u slučaju da je autobuski prevoz nerentabilan. Razmena robe i usluga iz manjih sredina sa većim gradovima ili okolnim mestima je najisplativija kombi prevozom, za kratko vreme.

Van pixabay

Nedostaci kombi prevoza

Manjak funkcionalnosti

U nekim slučajevima biće vam nezgodno da dođete do svega što ste upakovali u kombi vozilo, naročito ukoliko vam je u tom trenutku potrebno.

Ukoliko vaš rad podrazumeva korišćenje alata u toku rada, ili neke vrste opreme, koja bi trebala da vam bude pri ruci, razmislite o ovom segmentu.

Troškovi održavanja

Zavise u velikoj meri od samog modela, ali svakako su na strani pick-up vozila kao argument. Najveći trošak kod bilo kog modela kombija je zamena ulja, budući da je kombi veliki potrošač. Takođe, zavisi i do delatnosti kojom se bavite, trebali bi da vodite računa i koji brend uzimate.

Prednosti pick-up vozila

Prevoz kabastog tereta, robe ili materijala

Naizgled, kombi prevoz će imati prednost kada su dimenzije u pitanju, što je tačno. Ali u pogledu vučne sile i snage motora pick-up je potpuno u prednosti, tako da se njim može prevoziti znatno teži teret, a pored toga imaju prostor za sedenje za radnike koji se prevoze.

Sigurnost i bezbednost pri vožnji

Za razliku od kombija, pick-up vozila imaju robusnu i nezavisnu šasiju, što ih čini veoma pouzdanim naročito pri vožnji na neasfaltiranim terenima ili uslovima smanjene bezbednosti, kao što je poledica i sl.

Veća ekonomičnost vozila

Imaju tendenciju za mnogo više inovacija kada je reč o ekonomičnosti i karakteristikama vozila, za razliku od kombija koji su dosta veći potrošači goriva. Pružaju mogućnost korišćenja u razne potrebe, i odličan su izbor za nekog ko ima potrebu za višenemanskim vozilom.

Pick up vozilo

Nedostaci pick-up vozila

Nebezbednost robe u slučaju otvorenih modela

U slučaju da posedujete model pick-up vozila sa otvorenim tovarnim delom, onda može da se pokaže nepraktičnim u slučaju dužeg zadržavanja, jer ne garantuje sigurnost za prevor tereta ili robe koju vršite. Što je posebno izražen slučaj u gradskim sredinama.

Dosta viša cena vozila

Činjenica je da pick-up vozila koštaju dosta više prilikom kupovine, pre svega novog modela. Ona se može opravdati time što će samo vozilo da bude dosta ekonomičnije ili prilagodljivije vašim potrebama, pa se ulaganje isplati, ali treba imati u vidu ovaj detalj pre same kupovine.

Kombi naspram pick-up vozila? Šta je bolje odabrati?

Najveći uticaj na odluku imaće pre svega vrsta posla kojom se bavite, kao i frekventnost putovanja ili vršenja poslovnih zadataka. Pick-up vozila su praktična za upotrebu i pre svega odlično su personalno rešenje, ali u pogledu brojnih specifičnosti kombi može da bude mnogo praktičniji izbor. Bar do nedavno su pick-up vozila bila stvar luksuza, dok u poslednjih nekoliko godina ona postaju lifestyle pitanje. Šta više, najveću primenu pronalaze kod poljoprivrednih proizvođača i u ruralnijim sredinama, gde su se pokazali kao najpraktičnija prevozna sredstva.

Naši Klijenti

1000+ koristi naš GPS sistem

Ikea Beograd
PlanetBike
Bekament
Klachka
Starcom
NIS Transport
NBS
KIA Motors

Treba Vam naša ponuda?

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter, budite obavešteni o promocijama i akcijama.