Ključni elementi za efikasno prediktivno održavanje

Prosečan vozač je sasvim dobro upoznat sa stanjem vozila o kom brine, oštećenjima ili kvarovima koje vozilo ima. Čak i njima bi ipak značilo ukoliko bi mogli da imaju uvid u stanje vozila koje prikazuje analitika, čim se održavanje vozila svodi na rutinu. Poznato je da možete da imate uvid u stanje vozila pojedinačno, ali kako biste to mogli da postignete sa flotom vozila? Na koji način može da vam pomogne prediktivno održavanje?

Ukoliko mislite da to nije moguće da postignete, grešite. Izvesno je da vreme provedeno u remontu može da uspori rad čitave flote. Naravno da ni stavljanje popravki i kvarova po strani ne može da vam omogući da brže završite započeti posao. Bez preventivnog rutinskog održavanja, rok trajanja vozila vašeg voznog parka eksponencijalno se smanjuje, a njihova amortizacija povećava.

Ovo stvara zabrinutost kada su troškovi u pitanju, kao i rokovi koje treba ispoštovati. Vozačima je dobro poznato da ih samo potpuna ispravnost vozila drži redovno u poslu na duži rok. Bilo da su u pitanju starija vozila – kod kojih je potrebno redovnije servisiranje, ili je novo vozilo koje se haba. Tu normalno dolazi do pitanja sigurnosti, podjednako kao i pitanje produktivnosti i upravljanja.

Da se ne bi gubilo dragoceno vreme, razvijen je program prediktivnog održavanja. Šta tačno predstavlja prediktivno održavanje? Ono se sastoji od više operacija koje se obavljaju sa ciljem automatskog monitoringa nad sistemom i prijavljivanjem potencijalne greške ili kvara na njemu. Mogli bismo da izdvojimo pet zadataka preventivnog održavanja koji će vam pomoći da održavate svoju flotu vozila u najboljem redu i bezbrižno vozite drumovima.

Velikih pet zadataka prediktivnog održavanja

1. Program prediktivnog i preventivnog održavanja

 • Identifikujte svaki problem na vreme. Nemojte čekati da se vozilo pokvari kako biste proverili probleme sa uljem, probleme sa gasom ili probleme sa kočnicama. Pregledajte rasporede unapred i nemojte oklevati da proverite vozilo ukoliko to zahteva.
 • Uvrstite u dnevnu listu obaveza rutinski pregled vozila, radi bezbednosti i tehničke ispravnosti.
 • Budite radije proaktivni, nego da sanirate posledice. Prediktivno održavanje bi to činilo u vaše ime održavajući vozila efikasnim i pomažući vam da izbegnete dodatne troškove popravki vozila.

2. Planiranje održavanja

Dnevni nadzor nad flotom je velika stavka i obaveza za bilo koga, bez obzira na njenu veličinu. Velike flote imaju poseban problem sa ovim, pošto nema dovoljno vremena u toku dana da se izvrši pregled svakog vozila. U tim slučajevima idealno je korišćenje pomoćnog softvera koji može da kategorizuje i prikuplja izveštaje. Sistemi za upravljanje GPS flotom sa telematikom mogu odmah da identifikuju ključna pitanja i da pruže detaljne izveštaje.

Softver za upravljanje flotom ima mogućnost da prati potrošnju goriva, pređenu kilometražu, vreme provedeno na putu, istoriju vozila i mnoge druge karakteristike. Ovo omogućava dubinski opseg vozila tako da se mogu obaviti sve neophodne popravke kada i ako do njih dođe, ali preventivno.

3. Nadzor

Dok dnevne instrukcije i izveštaji o bezbednosti mogu da budu sasvim korisni, vaše oči i uši su vaši najbolji alati za identifikaciju potencijalnih problema. Ono što vi treba da učinite je sledeće:

 • Proverite pored i ispod vozila da li postoje tragovi ulja. To bi moglo da ukaže na curenje.
 • Proverite da li postoje bilo kakav problem sa habanjem pneumatika ili pritiskom u njima.
 • Proveravajte nivo tečnosti u vašem vozilu.
 • Ukoliko imate bilo kakvu sumnju, pogledajte uputstvo za upotrebu vašeg vozila radi dodatnih informacija.

4. Godišnje održavanje

Svake godine je potrebno da posvetite dodatnu pažnju sledećim stavkama i zamenite ih po potrebi:

 • Proverite terminale baterije i očistite ih po potrebi. Nemojte čekati da ovo čišćenje postane veće servisiranje. Cilj predvidivog održavanja je praćenje kako bi se izbegli ozbiljni problemi na putu.
 • Proverite sve nivoe tečnosti i dopunite rezervoare kada je to potrebno, uključujući, ali ne ograničavajući se samo na transmisiju, glavni cilindar i druge.
 • Ako svetla ne funkcionišu ispravno, odmah ih zamenite ili posetite autoelektričara.
 • Proverite filter za vazduh i zamenite ga ako je to potrebno.
 • Redovno kontrolišite ulje i dodajte kada je to potrebno.
 • Za dizel vozila: zamenite tip goriva najmanje jednom godišnje.

5. Proaktivnost

U suštini, ako ne primetite nikakav problem golim okom ili sam rad vozila ne ukazuje na njih, možda ćete moći da čekate godinu dana, ali izbegavajte čekanje ako problem postoji u najavi.

Ukoliko ne posedujete softver za automatski nadzor nad vozilom, dokumentujte svako opažanje koje ste uočili tokom rutinskog pregleda. Lekari često koriste prethodna pitanja kako bi predvideli moguće probleme svojih pacijenata – menadžeri voznog parka i vozači mogu isto da rade sa svojim vozilima, samo na drugi način.

Godišnja provera ispravnosti vozila ne treba da bude obaveza ili zadatak koji predstavlja opterećenje. Pre svega treba to posmatrati kao sopstvenu korist na duži rok.

Kompletan paket aranžman

Uzmite u obzir koliko potencijalnih kvarova ili problema biste mogli da izbegnete ili anulirate nakon implementacije sistema za održavanje vaše flote. Možete da budete veoma iznenađeni koliko daleko može da ide prevencija kada je u pitanju štednja vašeg voznog parka.

Prediktivnim održavanjem možete da rešite unapred problem svih kritičnih tačaka na vašoj floti, jer bi monitoring radio sistem umesto vas, štedeći vam vreme, uz veoma dobru preciznost. Osim vremena, štedeli bi na operacijama koje bi trpele u slučaju servisiranja vozila.

Naši Klijenti

1000+ koristi naš GPS sistem

Ikea Beograd
PlanetBike
Bekament
Klachka
Starcom
NIS Transport
NBS
KIA Motors

Treba Vam naša ponuda?

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter, budite obavešteni o promocijama i akcijama.