Električni automobili i GPS praćenje kao funkcija bezbednosti

Električni automobili polako osvajaju svet i postaju sve prisutniji na različitim tržištima. Sada već mogu da se izlistaju brojne pogodnosti koje idu u prilog ovoj tehnologiji: nulta emisija izduvnih gasova, ekonomična potrošnja goriva a uz to i niži troškovi održavanja, što ih čini idealnim potrošačima u različite svrhe.

Superiornost ovih automobila je najizraženija u pogledu standarda zelenih tehnologija, mada, ništa manje ne zaostaju ni kada su u pitanju bezbednost vožnje ili snaga motora. Dosta su praktični i udobni za vožnju, takođe su i dostupni kada je u pitanju cena. Ono što bi mogao da bude nedostatak je cena rezervnih delova.

Interesantno je da ovi modeli vremenom dostižu čak i višu vrednost od nabavne, jer su delovi automobila skupi, što ume da ih čini interesantnom metom kriminalaca, koji prodajom rezervnih delova mogu značajno da profitiraju. U ovom segmentu smatra se da GPS tehnologija može da odigra jako važnu ulogu.

GPS uređaji za praćenje bi omogućavali da se bezbednosni rizici svedu na minimum, jer bi mogla da se prati ruta vozila i svako odstupanje sa nje, koje bi ukazivalo na rizik od krađe. Prilikom testiranja se pokazalo da je za električne automobile ovakva vrsta opreme značajna prednost. Ipak ne postoji opcija fabričke ugradnje, bar za sada, tako da su GPS provajderi opcija na koju vlasnici električnih automobila mogu da se oslone.

Dodatna pogodnost su mape i geozone koje mogu da koriste vozačima kao sredstvo da lociraju stanice za punjenje baterija na automobilu, da lakše i jednostavnije mogu da procene koliko su od njih udaljeni i izbegnu ove vrste rizika na putu. Takođe, jednostavnije se planira ruta ukoliko je duža relacija u pitanju.

Električni automobili ne zahtevaju isti stepen održavanja kao tradicionalni automobili, što ne znači da treba da se ignoriše stanje njihovog sistema. I u tom pogledu GPS tehnologija igra značajnu ulogu, jer telematika radi svoj posao, kao i u slučaju ostalih automobila.

Senzori koji se koristi u okviru GPS tehnologija su takođe koristan instrument kada su u pitanju GPS automobili, a u praksi se pokazalo da u najčešćem broju slučajeva upravo oni sprečavaju krađu.

Posedovanje električnog automobila može da predstavlja izazov na više načina kada je sadašnjost u pitanju, ali izvesno je da oni postaju trend kome pripada budućnost. Izvesno je takođe da upravo GPS tehnologija može da odigra ključnu ulogu na putu ka tome da ta budućnost postane veoma bliska svakodnevica.

Naši Klijenti

1000+ koristi naš GPS sistem

Ikea Beograd
PlanetBike
Bekament
Klachka
Starcom
NIS Transport
NBS
KIA Motors

Treba Vam naša ponuda?

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter, budite obavešteni o promocijama i akcijama.