Agresivan stil vožnje – uzroci i posledice

Telematika pomaže korisnicima GPS usluga praćenja vozila da identifikuju agresivan stil vožnje i da koriguju rizično ponašanje, omogućavajući im da povećaju sigurnost svojih zaposlenih, a istovremeno smanjuju troškove i rizik unutar kompanije.

Praćenjem parametara kao što su ubrzanje, grubo kretanje i oštro ubrzanje, ovo su samo neki od njih, rukovodioci i menadžeri flote mogu da ustanove neka od ponašanja koja mogu dovesti do problema bezbednosti i usklađenosti. Sa ovim informacijama, menadžeri mogu preduzimaju i određene mere tamo gde su nepravilnosti uočene.

Agresivan stil vožnje

Definicija agresivne vožnje bi glasila da je to vrsta namernog vozačkog ponašanja koji dovodi do ugrožavanja sigurnosti u saobraćaju, sigurnosti samog vozača, kao i drugih učesnika u saobraćaju.

Neki primeri ponašanja koji se kvalifikuju kao agresivna vožnja uključuju:

  • Nepoštovanje znakova zaustavljanja ili crvenog svetla na semaforu
  • Prekomerno ubrzanje
  • Nepoštovanje prava prvenstva ostalih učesnika u saobraćaju
  • Učestalo menjanje saobraćajnih traka, presecanje putanja i druga.

Određeni stilovi ponašanja koji prate agresivnu vožnju uključuju i sviranje ostalim vozačima, blinkanje, vikanje na ostale vozače. Agresivnu vožnju ne treba izbegavati samo zato što je opasna, već zato što može dovesti do još opasnih situacija i posledica, ako vozač reaguje nasilno i time izazive tragičan događaj.

Šta navodi vozače na agresivniju vožnju?

Istraživanja su otkrila niz faktora koji mogu da utiču na vozača da pokazuje agresivno ponašanje. Interesantno je da prema rezultatima istraživanja veća verovatnoća da će vozač agresivnije voziti ukoliko njegov identitet nije vidljiv ostalim učesnicima, na primer, ukoliko vozilo ima zatamnjena stakla ili ako su ona na drugi način manje transparentna. Takođe, dosta je češći slučaj agresivnijeg stila vožnje noću u odnosu na dnevne uslove saobraćaja.

Određeni društveni faktori takođe mogu da budu okidač za agresivnu vožnju, uključuju usvajanje modela takvog ponašanja od roditelja, vršnjaka i različitih oblika medija poput televizije i filmova. Zanimljivo je napomenuti da istraživanja koja su vršena ukazuju na to da većina ljudi javno ne odobrava agresivnu vožnju kao prihvatljivo ponašanje.

Šta menadžeri flote preduzimaju povodom agresivne vožnje?

Postoji veliki broj alata vezanih za telematiku koji mogu da pruže podršku rukovodiocima flote u sprečavanju agresivne vožnje:

  • Vozačke karte vozača: Sakupljanje podataka o ponašanju među svim vašim vozačima, drajver za ocenjivanje vozača određuje vozačima koliko sigurno voze računajući broj rizičnih manevara koji se nalaze na putu
  • Gamifikacija: Pomoću informacija pokazatelja vožnje o vozaču, menadžeri voznog parka mogu da koriste gamifikacione procese da stimulišu vozače kroz programe za dodelu nagrada vozače koji poštuju pravila bezbednosti, na primer
  • Feedback vozaču: Koristeći podatke o ponašanju vozača u realnom vremenu, uređaji daju zvučna upozorenja vozačima, kao i povratne informacije o njihovom ponašanju
  • Obuka i edukacija o sigurnosti: koristeći individualne podatke o ponašanju vozača, menadžeri mogu da rade na stvaranju personalizovane obuke i usavršavanja vozača, tako da svaki vozač može da radi na specifičnim navikama koje treba da poboljša.

Nezavisno od toga da li razlozi za agresivnu vožnju potiču od psiholoških ili socijalnih faktora, poput toga da li je osoba sklonija agresivnom ponašanju uopšte, vozači moraju da nauče kako da preuzmu kontrolu i ostanu mirni dok voze.

Ecodriving kao dodatna funkcija korisnicima GPS usluga

Ono što telematika može da uradi kao pomoć u rešavanju agresivnog stila vožnje je njeno registrovanje. Funkcije koju provajderi GPS usluga mogu da ponude ustanoviće bez sumnje da li kod vozača postoji agresivan stil vožnje, da li je to samo sticaj okolnosti u saobraćaju ili prosto nešto što vozač učestalo primenjuje, ugrožavajući bezbednost saobraćaja ali i stanje ispravnosti vozila. Telematika služi kako bi se maksimizirala i unapredila bezbednost na putu i sigurnost flote , jer flote zahteva stalno usavršavanje. Na sreću tehnologija može da bude od pomoći.

Oznake:, , ,

Naši Klijenti

1000+ koristi naš GPS sistem

Ikea Beograd
PlanetBike
Bekament
Klachka
Starcom
NIS Transport
NBS
KIA Motors

Treba Vam naša ponuda?

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter, budite obavešteni o promocijama i akcijama.