Vodite računa na bezbednost i ovog leta

Toplija sezona i letnje vreme je obično period godišnjih odmora i učestalijih putovanja. Bez obzira da li se vozite do obližnje destinacije ili ste na dobrom putovanju, bezbednost mora da bude prioritet.

Tolerancija za prebrzu vožnju spuštena je tokom božićnog i novogodišnjeg perioda kako bi se dozvolilo samo 4 nadmorske visine, a sigurnost vozača je važnija nego ikad. Policija će se fokusirati na prebrzu vožnju, umor i ometenu vožnju – koji su bili vodeći uzroci teških povreda i smrtnih slučajeva ove godine.

Izaberite najsigurniji put, a ne najbrži.Obim saobraćaja se povećava tokom letnjeg perioda i često se pojavljuju veća, sporija vozila za vuču prikolica ili karavana. Imajte na umu da delite put i da niste sami kao učesnik u saobraćaju. Budite svesni svoje brzine i gde ćete stati da biste napravili pauzu. To je takođe važan deo upravljanja rutom da bi se identifikovale potencijalne opasnosti kao što su radovi na putu i ​​promene vremenskih uslova koje treba uračunati u vaše putovanje.

Tehnička ispravnost vašeg vozila.Proverite pravo stanje motornog ulja kako bi vaše vozilo radilo pouzdano. Takođe da li sva svetla rade, da li su retrovizor i ostala ogledala fiksirani pravilno i očešćeni, da li je dobar pritisak u gumama. Bezbednost na putu počinje pre nego što uđete u vozilo, a pažnja posvećena detaljima povećava šanse da vaše putovanje protekne bezbedno od početka do kraja.

Redovno se odmarajte u toku vožnje.Rizici povezani sa umorom vozača pojačavaju se tokom letnje sezone, jer mnogi ljudi putuju na duže destinacije, često na nepoznatim putevima i kreću u ranim satima da izbegnu saobraćajne gužve. To podrazumeva vožnju onda kada je vaše telo programirano da spava. Postoje načini da se iskontroliše umor. Pravite pauze na svaka dva sata i omogućite vašem telu da se resetuje. Izlazak iz vozila i šetnja takođe deluju stimulativno, a usvakom slučaju treba izbegavati vožnju dok ste pospani. Možda će putovanje vremenski da duže potraje, ali vam može garantovati bezbednost.

Ne telefonirajte dok vozite.Vožnja nije ni vreme ni mesto za telefonsku komunikaciju, što i zakon nalaže. Ipak, praksa pokazuje da veliki broj vozača zanemaruje ovo pravilo koje utiče na bezbednost, što rezultira mnogim nezgodama. Mobilni telefoni nisu jedini krivac. Podešavanje radija, razgovor sa putnicima ili jelo i piće su potencijalno opasnosti u toku vožnje. Isključivanje telefona, držanje muzike na prihvatljivj jačini kao i pauze da biste na miru mogli da pojedete svoj obrok, sve to skupa utiče na rizike.