Kako razlikujemo GPS praćenje i GPS navigaciju?

Već smo prilično prostudirali izraz GPS koji je zastupljen u širokoj primeni, ne samo vezano za automobile. Kada su oni u pitanju jedna od najčešćih pretpostavki kada se upotrebi izraz “GPS” je da su GPS praćenje i GPS navigacija ista stvar. Iako se oba alata oslanjaju na sistem globalnog pozicioniranja (Global Positioning Satellites), ove dve aktivnosti su značajno različite, kao i uređaji i usluge. Šta su zapravo razlike između GPS praćenja i GPS navigacije?

Šta je GPS navigacija?

Kada se govori o GPS navigaciji, to obično predstavlja upotrebu aplikacija, uređaja ili ugrađenog navigacijskog sistema u vašem vozilu kako biste pronašli željeni put ili da biste dobili instrukcije kako da stignete od tačke A do tačke B. Ove aplikacije i uređaji primaju informacije sa GPS satelita na osnovu informacija koje unosite, kao što su adresa ili odredište na koje trebate da dođete.

U ovom slučaju možete da se oslanjate na wi-fi signal, putem kog dobijate informacije o udaljenosti od mesta na koje idete, kao i informacije o uslovima u saobraćaju, stanju na putevima, da li postoje bilo kakve nesreće ili druge hitne situacije na ruti.

Najjednostavnija stvar u vezi GPS navigacije je ta da je namenjena za slanje i primanje informacija između GPS satelitskog sistema i vozača ili pojedinca koji se nalazi na istoj lokaciji kao i aplikacija ili uređaj koji se koristi kako bi pronašli drugu lokaciju.

Šta je GPS praćenje?

Kada je reč o GPS praćenju, misli se na uređaj koji prima informacije sa GPS satelita i zatim šalje informacije na lokaciju koja može da bude udaljena stotinama kilometara od uređaja. Uređaj se povezuje sa vozilom i može da bude veličine SIM kartice. Displej u ovom slučaju nije ni prisutan u vozilu već je to najčešće oprema u kancelariji ili aplikacija na pametnom telefonu.

GPS praćenje se uglavnom koristi za praćenje vozila, određivanje lokacilije ili definisanje rute. Opet, ovde postoji niz drugih koristi jer analitika može da pruža uvid u fizičko stanje i ispravnost vozila, u potrošnju goriva, kao i u mohguće zloupotrebe. GPS praćenje se može koristiti da bi se pratila čitava flota vozila, da bi se pratilo kretanje tereta, a neke od opcija su i praćenje kućnih ljubimaca, dece, zaposlenih i drugih vrsta personalnog praćenja.

GPS praćenje ima mnogo više funkcija nego aplikacije i uređaji za GPS navigaciju i pruža značajno više opcija od obične karte za navigaciju. GPS praćenje pruža uvid u sigurnost, šalje detaljne izveštaje o stanju vozila ili upozorenja na mere i akcije koje treba preduzimati.

GPS praćenje ili GPS navigacija?

GPS praćenje je neprocenjivo sredstvo za čitav niz poslovnih subjekata, organizacija i industrija, u najvećoj meri za industriju transporta. GPS navigacija ili „lična navigacija“ nema funkciju praćenja, to je alat koji zamenjuje papirne mape i kompas koji pomaže pojedincima u orijentaciji ili da pronađu put do željene lokacije. Ne može se koristiti za GPS praćenje.

Verovatno su sada razrešene nedoumice o razlikama između GPS praćenja i GPS navigacije, ukoliko ih je bilo. Ukoliko ih imate i dalje ili imate pitanja o GPS praćenju, pratite i dalje našu stranicu ili nas kontaktirajte a mi ćemo vas detaljno informisati GPS tehnologijama.